Debman.pl

Internetowe porady

Przygotowywanie ziół – kiedy warto je stosować?

Przygotowanie ziół nie jest zagmatwaną sprawą. Wypada się do tego jednak przyzwoicie zabrać, by zioła nie pozostały uszkodzone i nie utraciły własnych cennych wartości kalorycznych. Przede wszystkim, świeże zioła należy kupować u wypróbowanych hodowców bądź też także uprawiać sam w donicach na balkonie lub w kuchni czy też na grządkach w ogrodzie. Stale przez użyciem należy pamiętać o ich niesłychanie dokładnym umyciu.

Zioła albowiem pryskane są często środkami chemicznymi, a w ich listkach czai się ziemia i drobne owady. Następnie należy czule siekać je na drobno ogromnym i ciężkim nożem, to naturalnie dzięki jakiemu zioła będą rzeczywiście posiekane, a nie poszarpane. Jeśli komuś niezmiernie przeszkadzają przy pożywieniu łodyżki, powinien je wcześniej oberwać. Istotne, żeby siekać zioła na krótką chwilę przed dodaniem do potrawy. W przeciwnym razie zdążą się utlenić.

Zioła dodajemy na sam koniec gotowania. Ogromna temperatura działa albowiem niszcząco na delikatne witaminy oraz kosztowne związki zawarte w roślinach – sprawdź zkittlez. Zioła w ziołolecznictwie występują pod wieloma rozmaitymi postaciami. Zasadniczo, używa się ich po poddaniu pewnej obróbce. Najbardziej popularne i cenione substancje wytwarzane z ziół to napary, odwary, nalewki, syropy, soki, maceraty i olejki.

By sporządzić napar, należy na krótko przed wypiciem zalać zioła wrzącą wodą. Odwar różni się od niego tym, że zioła gotuje się przez kilka minut na ogniu. Proces preparacje nalewek jest dużo dłuższy oraz potrafi trwać nawet do kilkunastu miesięcy. Zioła zalewa się rozcieńczonym spirytusem oraz odstawia do przereagowania. Następnie, kiedy już nalewka się „przegryzie”, dodaje się jej parę kropel do wody mineralnej.

Sporządzenie syropu tak samo jak odwaru żąda gotowania. W tym wypadku jednakże świeże zioła gotuje się w cukrze aż do powstania gęstej substancji. Soki wytwarzać wolno w każdej temperaturze wskutek mechanicznego wyciskania owoców, warzyw oraz ziół. Maceraty również przyrządza się na zimno. Lodowatą wodą zalewa się zioła. Kolejna z metod przetwarzania ziół to wytwarzanie olejków. Jest to niezmiernie skomplikowany proces, jakiego nie można wykonać w domu. Polega albowiem na destylacji pary wodnej.

Dodaj komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.